Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Черкащині відсьогодні розпочав роботу міждисциплінарний центр підтримки дітей «Барнахус» – 12-й в Україні

У Черкаській області відкрили центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей за моделлю «Барнахус».

Впровадження цієї моделі є передумовою формування особливої правової системи, яка відповідатиме потребам дітей, що стали жертвами та свідками злочинів.

«Відкриття та функціонування міждисциплінарних центрів підтримки дітей за моделлю «Барнахус» є одним із найважливіших елементів формування правосуддя, дружнього до дитини. Ми посилюємо захист дітей і прагнемо, щоби такі центри працювали в кожному регіоні», – підкреслила під час відкриття Центру заступник начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Олеся Волошина.

Керівник Черкаської обласної прокуратури Катерина Шевцова наголосила, що інтереси дітей мають першочергове значення для усіх державних інституцій.

«Центр підтримки дітей на Черкащині – ще один крок на шляху ефективної спільної роботи ювенальних прокурорів, правоохоронців, психологів та працівників служб захисту дітей», – зазначила вона.

У відкритті 12-го в Україні Центру взяли участь заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук, керівниця проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ван Чі Пхам, директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов, директорка Департаменту моніторингу додержання прав дитини Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Тарасюк, керівники та представники Черкаської обласної військової адміністрації, правоохоронних органів та інших відомств, що опікуються захистом прав дітей.

Сьогодні, як ніколи раніше, існує необхідність у забезпеченні комплексного підходу до захисту неповнолітніх потерпілих та свідків під час здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Завдання Центрів – створення безпечних умов для дітей-потерпілих та свідків у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Вони полягають у наданні комплексної фахової допомоги, спрямованої на захист дітей, з урахуванням їх вікових особливостей та забезпечення доступу до правосуддя.