Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Черкащині викрито схему фальсифікації Covid-сертифікатів

За процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури викрито групу осіб за фактом підробки міжнародного свідоцтва про вакцинацію від COVID-19 (ч. 3 ст. 362 КК України).

За даними слідства, головна медична сестра однієї із медичних установ регіону разом із іншими медпрацівниками та сімейними лікарями поліклінки, за 2 тис грн пропонували особам, які мали застереження проти щеплень, отримати сертифікат, не проходячи процедуру вакцинації. Gісля отримання коштів сімейний лікар вносив персональні дані начебто вакцинованої особи до журналу реєстрації та електронної системи охорони здоров'я «eHealth» без проведення щеплення.

У ході обшуків за місцем роботи медичних працівників виявлено журнали реєстрації вакцинованих осіб, комп’ютерну техніку та мобільні телефони, в яких зберіглася інформація про протиправну діяльність вказаних осіб.

Разом з тим, в одного із фігурантів, під час проведення обшуку в робочому кабінеті виявлено та вилучено 25 ампул наркотичного засобу «морфін», який зберігався неправильно.  

Вирішується питання про повідомлення особам про підозру та обрання запобіжних заходів.

Заходи з викриття здійснювалися прокуратурою спільно з працівниками Нацполіції та Управління СБУ в Черкаській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.