Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Кіровоградщині викрито чоловіка, який створив «військовий батальйон» та сприяв військовозобов’язаним в уникненні мобілізації

За процесуального керівництва Кіровоградської обласної прокуратури повідомлено про підозру мешканцю Кропивницького за фактами перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та шахрайства (ч. 1 ст. 114-1, ч. 2 ст. 190 КК України).

За даними слідства, підозрюваний запровадив схему перешкоджання роботі працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з проведення мобілізаційних заходів. За грошову винагороду видавав військовозобов’язаним посвідчення заснованої ним громадської організації «Міжнародна асоціація націй». 

Вступний внесок до організації з однієї людини складав від 10 до 40 тис грн.

Членство в асоціації передбачало набуття статусу «волонтера», обов’язкове носіння тактичної форми з шевронами «військового батальйону» та імітацію приналежності до військових формувань.

Також підозрюваний інструктував членів організації про спілкування з патрулями ТЦК та СП, яке зазвичай носило конфліктний та провокативний характер.

Мета діяльності «батальйону» – створити у працівників ТЦК та СП хибне уявлення приналежності військовозобов’язаного до військового підрозділу та відповідно уникнути мобілізації.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. 

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ у Кіровоградській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.