Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На конференції у Копенгагені прокурори говорили про необхідність подолати стереотипи, які стигматизують постраждалих від сексуального насильства

За 5 місяців роботи профільного управління Офісу Генпрокурора, що займається злочинами сексуального насильства на війні, вдалося запровадити нові підходи та повністю змінити філософію роботи прокурорів і слідчих. Відтепер у фокусі – захист постраждалих та їхніх інтересів.

Про це на конференції «Відповідальність за воєнні злочини в Україні» у Копенгагені заявив прокурор Ігор Король.

«За допомогою наших партнерів з Global Rights Compliance ми запровадили орієнтовані на людину підходи до розслідування СНПК (сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом). Ключовими аспектами цього підходу є насамперед забезпечення доступу постраждалих до медичної та психологічної допомоги, інформована згода на участь у кримінальному процесі та конфіденційність особистої інформації. Ми спираємось на Кодекс Мурад», – розповів Ігор Король.

Для тих, хто пережив сексуальне насильство, притягнення до відповідальності злочинця є частиною шляху подолання травми. Їхні свідчення є зброєю проти агресора і надихають інших не мовчати.

«Потрібно ще багато зробити для боротьби зі стереотипами та стигматизацією постраждалих від сексуального насильства. Для цього ми розробляємо спільні ініціативи з партнерськими НГО», – уточнив Ігор Король, додавши, що профільне управління Офісу Генпрокурора разом з парламентарями також готує зміни до законодавства.

Станом на зараз розслідується 155 фактів СНПК: це випадки, коли постраждалі дали згоду співпрацювати зі слідством. Сексуальне насильство фіксується на всіх територіях, де перебували російські окупанти. Найбільша кількість – у Херсонській області.

«Серед них зґвалтування та катування, а також часто сексуальне насильство над дружинами та сестрами військовослужбовців Збройних Сил України. Ми розглядаємо це як доказ геноцидного наміру – насильства, явно спрямованого проти тих, хто ідентифікує себе як українця і підтримує Україну. Ми збираємо докази за міжнародними стандартами, щоб МКС міг використовувати їх для притягнення керівництва Росії до відповідальності за геноцид», – зазначив прокурор.

Міжнародна конференція «Відповідальність за воєнні злочини в Україні: Питання сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, і ролі громадянського суспільства» була організована МЗС Данії, МЗС України та Посольством Великої Британії в Данії.