Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Миколаївщині судитимуть місцевого мешканця за державну зраду

Миколаївською обласною прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 24-річного мешканця міста Миколаєва за фактами державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану, та незаконного поводження з бойовими припасами (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 263 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачений під псевдонімом «Шакал» за власної ініціативи підшукував осіб, за допомогою яких він зможе передати представникам спецслужб та збройних сил рф інформацію щодо переміщеного в Україну озброєння і боєприпасів іноземного виробництва та його місцезнаходження.

Згодом він вийшов на адміністратора телеграм-каналу та чат-боту проросійської спрямованості. На початку лютого 2023 року надіслав наявну у нього інформацію та фотозображення про місцезнаходження боєприпасів іноземного виробництва для танків та гаубиць, а також зазначив географічні координати складу однієї з військових частин, де вони зберігаються.

Через два дні адміністратор каналу особисто зв’язався із зловмисником та поставив йому завдання щодо отримання фото вже безпосередньо складу боєприпасів.

Під час спроби виконання завдання його затримали у порядку ст.208 КПК України.

Під час обшуків у обвинуваченого виявлено та вилучено предмети злочинної діяльності, грошові кошти, а також набої до автомату АК-74 калібру 5.45 у кількості 72 шт.

Обвинувачений перебуває під вартою.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими УСБУ в Миколаївській області. 

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Примітка: відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.