Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Миколаївщині викрито групу осіб на організації незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон

За процесуального керівництва Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону 5 членам організованої групи повідомлено про підозру за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, мешканка Миколаївщини, керівниця одного
з благодійних фондів організувала протиправну діяльність. Вона займалася зняттям військовозобов’язаних осіб з військового обліку начебто за станом здоров’я та їх незаконним переправленням через державний кордон України. 

До цього вона залучила чотирьох своїх знайомих: підприємця, непрацюючого громадянина, медичну сестру лікарні та заступника головного лікаря однієї з медичних установ.

Підозрювані налагодили механізм незаконного отримання документів, зокрема, довідок військово-лікарських комісій та тимчасових посвідчень військовозобов’язаних,
із внесенням до них завідомо неправдивих відомостей про стан здоров’я військовозобов’язаних. У подальшому це надавало можливість ухилитися від призову за мобілізацією та безперешкодно перетнути державний кордон України. Вартість «послуги» коливалася від 4 000 до 7 000 доларів США.

Правоохоронці затримали усіх членів організованої групи безпосередньо після отримання пакету документів щодо зняття замовників з військового обліку за станом здоров’я.

Наразі їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою
та домашнього арешту.

Досудове розслідування здійснюють слідчі слідчого управління ГУНП
в Миколаївській області, оперативний супровід ‒ УСБУ в Миколаївській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.