Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На міжнародній конференції у Литві обговорили відновлення культурного сектору України

У Вільнюсі відбулася міжнародна конференція «На шляху до відновлення культурного сектору України», організована Кабінетом Міністрів України, Урядом Литви та ЮНЕСКО.

На конференції виступив радник Генерального прокурора Роман Шпирка.

У своїй доповіді він наголосив, що відновлення культури в Україні неможливе без відновлення справедливості для держави. Серед ключових аспектів – притягнення винних у скоєнні воєнних злочинів до відповідальності, повернення десятків тисяч викрадених окупантами об’єктів культурної спадщини та відбудова зруйнованих об’єктів.

Учасники також обговорили тему незаконного переміщення викрадених в Україні культурних цінностей і масштабів цієї проблеми, яка сягає далеко за межі українських кордонів і вимагає спільних зусиль в її подоланні.

Ця конференція мала статус підготовчої. За її результатами представники більше ніж 30 країн ухвалили «Вільнюський заклик до дій щодо відновлення культурного сектору України».

Документ представлено на міжнародній Конференції з відновлення України 2024 – Ukraine Recovery Conference 2024, що проходила 11-12 червня 2024 року в Берліні.