Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Рівненщині судитимуть організоване угруповання, яке налагодило канал втечі ухилянтів

Прокурор Рівненської обласної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно 6 осіб, за фактом незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон України (ч. 1 ч. 2 ч. 3 ст. 332 КК України). 

Досудовим розслідуванням встановлено, що схему втечі з країни організував рівнянин. До свого «бізнесу» він долучив ще 5 жителів Рівненщини та Волині. Чоловік у квітні 2022 року зареєстрував фірму для нібито здійснення міжнародних перевезень. Насправді ж для того, щоб мати доступ до ІС «Шлях», яка дає можливість чоловікам призовного віку виїхати за межі країни під виглядом водіїв.

Організатор здійснював керівництво групою та координував дії її учасників, вносив до системи ІС «Шлях» персональні дані клієнтів, оформляв фіктивні договори про їх працевлаштування, проводив консультації, а за необхідності ще й супроводжував ухилянтів під час виїзду.

Інші учасники угруповання відповідали за пошук клієнтів, проведення інструктажів та вивезення чоловіків до Польщі в якості другого водія.  

Злочинну діяльність організованої групи викрито та припинено у квітні 2023 року. Слідством встановлено дані 25 чоловіків, які незаконно виїхали з України через фірму обвинуваченого. Таким чином обвинувачені заробили понад чверть мільйона гривень.

Досудове розслідування здійснювали слідчі СУ ГУНП в області за оперативного супроводу працівників Управління міграційної поліції ГУНП в Рівненській області та Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.