Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Запрацював Дашборд, який надає доступ до аналітичних даних щодо розслідування правопорушень у сфері бізнесу

Цей аналітичний модуль був розроблений за дорученням Президента України Володимира Зеленського. Презентація його бета-версії пройшла за участі керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака, Генерального прокурора Андрія Костіна, Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова і членів Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при Президентові України Артема Бородатюка та Олега Гороховського.

Відкриваючи захід, Глава Офісу Президента Андрій Єрмак нагадав, що Рада з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану була створена за ініціативою Президента України і вона демонструє свою ефективність. 

«Сьогодні презентуються черговий продукт спільної роботи - дієвий механізм підвищення прозорості та ефективності роботи правоохоронних органів України. Це відповідь на потребу суспільства. Це відповідь на запит бізнесу та інвесторів, які прагнуть бачити справедливість і доброчесність у роботі правоохоронців. Я радий, що дискусія про тиск контролюючих органів на бізнес буде нарешті переведена у площину цифр і даних, а не дописів у соціальних мережах», – наголосив Андрій Єрмак.

Генпрокурор Андрій Костін розповів, що Офіс Генпрокурора, МінЦифри та Рада підприємництва у синергії розробили спільне ІТ-рішення, яке забезпечує прозорість, достатню аналітичність та належність даних про кримінальні правопорушення, які стосуються бізнесу. «Це успішний приклад співробітництва держави та приватного сектору, коли держава отримує швидкий і ефективний відгук на запит. Ми особливо цінуємо таку підтримку в умовах вкрай обмежених під час війни ресурсів», – наголосив Генпрокурор.

«Це яскрава демонстрація нашого прагнення до більшої відкритості та додаткових можливостей пошуку аномалій – помилок чи зловживань, які Офіс Генпрокурора прагне виявляти і виправляти, аби задовольнити запит бізнесу на справедливість», – додав він.

Генпрокурор зазначив, що запуск Дашборуду лише перший крок для забезпечення повного переходу до комплексної цифрової трансформації роботи правоохоронних органів, у тому числі в рамках розробки системи менеджменту електронного кримінального провадження.

«Україна — єдина країна у світі, яка розвиває сферу відкритих даних в умовах повномасштабної війни. Чотири роки тому ми входили в топ-20 європейського рейтингу, зараз — у топ-3. Створення дашборду ЄРДР — це ще один сигнал, що ми маємо стати лідером у сфері відкритих даних. Фактично кожен отримує зручний інструмент аналізу даних, які раніше були доступні в десятках таблиць чи взагалі закриті. Це революційний крок, який покращує взаємодію бізнесу та держави й робить діяльність правоохоронної системи більш прозорою», – зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації.

Артем Бородатюк, засновник Netpeak Group, член Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при Офісі Президента зазначив: «Для мене як підприємця, який 18 років будує IT-бізнес, діджиталізація процесів відіграє ключову роль у формуванні довіри до держави. Створення дашборду – це доволі сміливий крок на зустріч бізнесу і суспільству загалом, крок до транспарентності правоохоронної системи. Я дякую генпрокурору Костіну за відкритість і готовність до таких змін. У перспективі збільшення масиву даних має перерости у побудову повністю автоматичної системи ризик-менеджменту, яка працюватиме з Big Data. Плани амбітні, але процес вже пішов».

«Взаємодіючи з Офісом Генпрокурора під час реалізації цього проєкту, ми змогли організувати таку взаємодію, яка заведена у бізнесі. Ми мали проєктний офіс, продакт-овнера, замовника, регулярні зустрічі, статуси, зворотний зв'язок. Така форма взаємодії дає надію на те, що ми зможемо продовжити розвиток та цифровізацію держави. Дякуємо голові Офісу Президента, Генеральному прокурору та команді проєкту за перший важливий спільний проєкт», - зазначив член Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при Президентові України, співзасновник Monobank Олег Гороховський, який виступив онлайн.

Практичні аспекти роботи Дашборду презентував Максим Нефьодов, співзасновник ГО  «Технології Прогресу», який технічно супроводжував цей проект.

Дашборд – візуалізований додаток до системи Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), який надає доступ до аналітичних даних та статистики щодо розслідування правопорушень у сфері господарської та інвестиційної діяльності. Додаток дозволяє всім зацікавленим в реальному часі аналізувати статистику роботи органів правопорядку щодо цієї категорії злочинів, бачити позитивні та негативні тенденції. У ньому зібрані і поєднані в зручному для аналізу і сприйняття форматі дані про статистику розслідувань та розгляду в судах справ, які стосуються бізнесу.

Дашборд вже працює у бета-режимі у вільному доступі на сайті Офісу Генпрокурора: https://dashboard.gp.gov.ua/ 

У ньому послідовно викладена вибірка підтверджених правоохоронними органами злочинів за 2024 рік, які стосуються бізнесу, а також інформація про всі кримінальні правопорушення, які мали відношення до економічної сфери за останні 5 років.

Дашборд включає аналітичні модулі щодо:

• кількості кримінальних правопорушень, пов’язаних з господарською/інвестиційною діяльності в межах визначених кваліфікацій;

• кількості осіб, яким повідомлено про підозру у вчинені кримінальних правопорушень вказаної категорії та до яких застосовано забіжний захід у вигляді тримання під вартою;

• розміру встановлених у ході розслідування матеріальних збитків, завданих державі/територіальній громаді та їх відшкодування;

• відомості про кількість прийнятих рішень щодо направлення справ до суду

• та інші дані, що стану досудового розслідування кримінальних правопорушень вказаної категорії.

На Дашборді можна відсортувати інформацію за органами досудового розслідування: Нацполіція, СБУ, НАБУ, ДБР, БЕБ. Також справи можна відфільтрувати за конкретною статтею або періодом.

Протягом наступних декількох місяців буде уважно вивчатися робота Дашборду, проводитись аналіз, отримуватимуться відгуки від усіх, кого цікавить тема бізнес-клімату в Україні.