Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На спробі продажу унікальних металевих виробів Скіфської доби викрито харківʼянина

За процесуального керівництва Київської окружної прокуратури м. Харкова здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного привласнення особою майна, що має особливу історичну, наукову та культурну цінність (ч. 1 ст. 193 КК України).

За даними дізнання, харківʼянин виставив на інтернет-аукціоні оголошення про продаж металевих виробів скіфського походження – набір бронзоливарника (2 тис. до н.е.) і казан (скіфи). Загальною вагою понад 21 кг.

Ціна, оголошена продавцем, склала 350 тис грн.

Відповідно до заяви генерального директора Національного музею історії України, ці металеві вироби мають історичну і культурну цінність, їх привласнено незаконно.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями проживань харківʼянина. Наразі історична знахідка вилучена, у подальшому на неї буде накладено арешт.

За попередніми даними, йдеться про надзвичайно рідкісну археологічну знахідку, що належала стародавньому майстру-ливару. На фотографіях видно понад 60 уламків бронзових знарядь та казанок. Серед них є предмети, дещо схожі на серпи культури Ґава-Голігради.

Знахідки подібних комплексів до сьогодні взагалі невідомі, особливо якщо йдеться про Харківську область. Уламки бронзових серпів належать до більш раннього періоду, а їх аналоги відомі тільки на заході України.

Унікальність цього скарбу полягає в тому, що він одночасно дає нову інформацію про стародавні технологічні прийоми, торгівельні зв’язки та економічний рівень суспільства.

Вирішується питання щодо повідомлення харківʼянину про підозру.

Дізнання — ХРУП №1 ГУНП в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.