Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Сумщині повідомлено про підозру лікарці, неналежне виконання професійних обов’язків якої призвело до смерті новонародженого

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів окружної прокуратури міста Суми лікарці акушер-гінекологу комунального некомерційного підприємства «Клінічний перинатальний центр Пресвятої Діви Марії» Сумської міської ради повідомлено про підозру у неналежному виконанні професійних обов’язків, що призвело до смерті новонародженого (ч. 2 ст. 140 КК України).

За даними слідства, у травні 2023 року о 4:20 23-річна дівчина на 40 тижні вагітності була госпіталізована в акушерське відділення з переймами. Під час обстеження вагітної було зафіксовано незадовільне серцебиття плода. Попри це, подальший контроль за серцебиттям лікар не проводила, відтак своєчасно не визначила відхилення від норми. Лише о 7:20 прийнято рішення про термінове проведення кесаревого розтину.

Як наслідок, вилучено живого хлопчика з двократним тугим обвиттям пуповини навколо шиї та справжнім вузлом пуповини. Проведені реанімаційні заходи виявились безрезультатними, о 7:48 констатовано смерть дитини.

Відповідно до висновку експертизи причиною смерті новонародженого є внутріутробна асфіксія при народженні. За умови постійного моніторингу, своєчасного діагностування дистресу плода з проведенням оперативного розродження шляхом кесаревого розтину, смерті дитини можна було уникнути.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Сумського районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Сумській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.