Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Сумщині судитимуть чотирьох учасників схеми розкрадання майже 4,2 млн грн бюджетних коштів, виділених на реставрацію пам’ятки архітектури

Охтирська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно начальника одного з управлінь Охтирської міської ради, директора товариства з обмеженою відповідальністю та директора будівельної компанії організували за фактами привласнення бюджетних коштів та підробки документів (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України). Також судитимуть фізичну особу-підприємця за пособництво в привласненні коштів шляхом підробки документів (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України).

Слідство встановило, що у жовтні 2021 року між управлінням міськради та товариством укладено договір щодо реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення. Під час виконання робіт директор товариства, як генпідрядник, залучив до виконання робіт субпідрядника – будівельну компанію. 

Достовірно знаючи, що частина робіт, зазначених в офіційних документах, фактично не виконана, а обсяг і вартість виконаних робіт є завищеними, фізична особа-підприємець, який здійснював технічний нагляд за об’єктом, поставив свій підпис та скріпив печаткою акти приймання виконаних будівельних робіт та довідки про витрати. 

У свою чергу начальник управління на підставі поданих виконавцем актів виконаних робіт на рахунок товариства перерахував близько 9 млн грн.

Відповідно до висновку експертів, директор товариства у змові з директором будівельної компанії та начальником управління Охтирської міської ради за пособництва підприємця незаконно заволоділи 4 ,2 млн грн бюджетних коштів. 

При цьому директор ТОВ здійснив ряд фінансових операцій з коштами, отриманими злочинним шляхом, відтак відповідатиме ще й за їх легалізацію (ч. 1 ст. 209 КК України).

Досудове розслідування здійснювали слідчі Охтирського районного відділу поліції ГУ НП в Сумській області у взаємодії з Управлінням стратегічних розслідувань у Сумській області ДСР Нацполіції України та Управління СБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.