Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Закарпатті двом священнослужителям УПЦ (МП) повідомлено про підозру у поширенні комуністичної символіки

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури повідомлено про підозру настоятелеві храму і священнику чоловічого монастиря Хустської єпархії УПЦ (МП).

Їм інкриміновано поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму (ч. 1 ст. 436-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані на своїх сторінках в одній із соцмереж розповсюджували заборонені зображення комуністичної символіки та радянські гасла.

Правоохоронці задокументували ряд таких фактів, що підтверджують результати відповідних судових експертиз.

За місцем проживання священнослужителів провели обшуки. Виявили та вилучили комп’ютерну техніку і мобільні телефони, що використовувалися для ворожої пропаганди.

Нагадаємо, з 2015 року в країні діє Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Відтак така пропаганда знаходиться під забороною, адже вважається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму.

Досудове розслідування здійснює ГУ Нацполіції Закарпаття, оперативний супровід – Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.