Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Закарпатті двох працівників держустанов і митного брокера судитимуть за підробку фітосанітарних сертифікатів для експорту зерна

Прокурори Ужгородської окружної та Закарпатської обласної прокуратур скерували до суду обвинувальний акт стосовно організованої групи – головного інспектора відділу ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області, співробітника Закарпатської обласної фітосанітарної лабораторії і митного брокера. 

Їм інкриміновано несанкціоновану зміну інформації, що оброблюється в автоматизованих системах, а також службове підроблення (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачені видавали підроблені фітосанітарні сертифікати експортерам зерна за грошову винагороду. Без відбору зразків продукції вони вказували в документах про її відповідність вимогам. Інформацію вносили до спеціалізованої інформаційної системи PHIS, доступ до якої є у співробітників Держпродспоживслужби.

Митний брокер шукала «клієнтів» і переконувала їх за оплату пришвидшити процес отримання необхідного пакета документів. У подальшому дані про транспортні засоби і вантаж надавала співробітникам держустанов дані про транспортні засоби і вантаж.

Правоохоронцям вдалося встановити майже сотню випадків видачі фальсифікованих фітосанітарних сертифікатів.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Ужгородського районного управління поліції та ГУНП в Закарпатській області, оперативний супровід – Управління карного розшуку Нацполіції Закарпаття.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.