Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Екскерівника митного поста «Мукачево» підозрюють у службовій недбалості на понад 4 млн грн збитків

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури колишньому начальнику митного поста «Мукачево» повідомлено про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

За даними слідства, під керівництвом підозрюваного підлеглі здійснили тіньову оборудку з ухилення від сплати митних платежів. Вони незаконно відкликали електронні митні декларації, що дало змогу оформити товари без сплати суб’єктами господарювання понад 4 млн грн податків до держбюджету.

Попри наявні дані про те, що вантажі завезли в Україні до 1 квітня 2022 року, тобто до вступу в дію норм законодавства щодо пільгового розмитнення, підозрювані проігнорували явні ознаки порушення митних правил і не склали відповідні протоколи.

Замість відмови в оформленні електронних митних декларацій, вони задовільнили заяви власника вантажу про їх відкликання. У подальшому митний режим змінено на «реекспорт» і повторно ввезено товар вже у пільговий період.

Раніше працівникам митниці повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

До суду направлено клопотання щодо відсторонення підозрюваного, який наразі обіймає іншу посаду в митних органах Закарпаття, від посади та обрання йому запобіжного заходу.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюють слідчі ТУ ДБР, розташованого у м. Львові. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.