Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Закарпатті судитимуть підприємця, який заволодів 9,5 млн грн бюджетних коштів на ремонті доріг

Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно підприємця за фактами організації заволодіння чужим майном, підроблення офіційних документів, легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 27 ч. 4, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України).

Розслідуванням встановлено, що директор фінансово-промислової групи, який є діючим депутатом однієї з райрад Луганської області, розробив механізм протиправного заволодіння коштами державного та місцевого бюджетів. Вони виділялися для ремонту автомобільних доріг на Закарпатті. 

Обвинувачений мав вплив на ряд інших суб’єктів господарської діяльності. У їхніх документах він зазначав себе головним бухгалтером і забезпечував ведення фінансових питань одними й тими ж особами.

Підприємець організував схему, за якою товариства брали участь у публічних закупівлях та подавали тендерну пропозицію за заниженою вартістю. Обсяги виконаних робіт із поточних чи капітальних ремонтів на відрізках доріг Хустщини та Іршавщини підрядник завищував. Це було відображено у фальсифікованій звітній документації. 

Загальна сума збитків від оборудки склала 9,5 млн грн.

Одержані гроші шляхом фіктивних фінансових операцій перераховувалися на розрахункові рахунки пов’язаних осіб, обертаючи таким чином у власність обвинуваченого та його близьких родичів.

Також встановлено, що за рахунок незаконно отриманих бюджетних коштів у власність товариства придбано автомобіль Mercedes-Benz GLS 400 за понад 4 млн грн. Згодом його перереєстрували на дружину обвинуваченого. 

Наразі в рамках кримінального провадження на транспортний засіб накладено арешт.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ Нацполіції в Закарпатській області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ та Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.