Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Запоріжжі до 15 років ув’язнення засуджено псевдомера окупованого Бердянська

За публічного обвинувачення Запорізької обласної прокуратури в порядку спеціального судового провадження представника забороненої в Україні політичної партії «Союз лівих сил» визнано винним у державній зраді та колабораціонізмі (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Його засуджено до 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади в органах влади та установах незалежно від форми власності строком на 10 років та з конфіскацією всього належного майна.

Прокурори в суді довели, що місцевий політичний діяч перейшов на бік ворога та добровільно надав згоду на допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

У березні 2022 року він проголосив себе «виконувачем обов’язків мера Бердянська», про що публічно повідомив жителям окупованого міста в інтернеті через відеозвернення.

Потім псевдопосадовець видав наказ про створення так званої «мерії міста Бердянска», на яку поклав функцію органу виконавчої влади.

Псевдомер забезпечує діяльність окупаційної адміністрації держави-агресора на території Бердянська, здійснює пропаганду та створює серед місцевого населення позитивний образ «русского мира».

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.