Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Житомирщині викрито трьох директорів підприємств на заволодінні та відмиванні 13,7 млн грн від позики для інноваційного проєкту

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом директорам приватних підприємств у заволодінні бюджетними коштами та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209 КК України).

За даними слідства, один із підозрюваних – керівник приватного товариства з виробництва, переробки і продажу м’ясних продуктів у Коростенській ОТГ. У 2021 році воно отримало позику від Державної інноваційної фінансово-кредитної установи на 24,9 млн грн. Кошти призначалися для придбання спецобладнання та впровадження нових методів зберігання продукції.

Директор цього товариства разом з іншими двома підозрюваними розробили та реалізували протиправну схему заволодіння більше половиною багатомільйонної позики.

Частину одержаних коштів він перерахував спільнику нібито для закупівлі обладнання, а той, у свою чергу, товариствам з обмеженою відповідальністю та іншим приватним підприємцям. У подальшому кошти легалізували. 

Крім того встановлено, що директорка одного з товариств-спільників намагалася перешкодити поверненню державі позики. Вона безпідставно заявила про банкрутство підприємства-одержувача бюджетних коштів.

Унаслідок протиправної схеми підозрювані заволоділи 13,7 млн грн.

Наразі триває досудове розслідування. Перевіряється причетність інших осіб до вчинення злочину, у тому числі службових осіб держустанови. Також триває перевірка щодо цільового використання усієї суми позики. 

Досудове розслідування здійснює ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в Житомирській області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком.