Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Начальнику Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ повідомлено про підозру у веденні агресивної війни

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру начальнику Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ – першому заступнику начальника Генштабу ЗС РФ.

Йому інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, ведення агресивної війни та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, начальник Головного оперативного управління Генштабу збройних сил РФ з 2021 року по теперішній час особисто планує та безпосередньо віддає накази підлеглим щодо застосування і оперативного управління військами РФ під час підготовки і здійснення широкомасштабного вторгнення на територію України.

Підозрюваний контролює виконання наказів по захопленню територій нашої держави, а також організовує взаємодію з федеральними органами виконавчої влади, у складі яких є інші війська, військові формування та органи.

Дії підозрюваного призвели до тяжких наслідків – загибелі цивільних громадян, у тому числі дітей, отримання ними тілесних ушкоджень, знищення будівель, майна та інфраструктури.

Крім того, 25 березня 2022 року він взяв участь в засіданні, яке транслювалося на телевізійних каналах держави-агресора, де публічно виправдовував і визнавав правомірною збройну агресію РФ проти України.

Вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у розшук.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.