Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Начальнику російської катівні на Луганщині повідомлено про підозру у жорстокому поводженні з військовополоненими

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру громадянину, який обіймав посаду так званого начальника «Суходільської виправної колонії управління виконання покарань мвс лнр», у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, перебуваючи на псевдопосаді, він віддавав накази про вчинення жорстокого поводження з військовополоненими.

Після потрапляння у полон військовослужбовців Збройних Сил України доставляли на тимчасово окуповану територію Луганщини у колишню Суходільську виправну колонію. Серед них був військовослужбовець, який мав тяжкі поранення. Йому категорично заборонялось рухатися, у тому числі самостійно відвідувати їдальню в загальному порядку. Однак військовослужбовець вимушений був пересуватися, внаслідок чого у полоненого відкрилась кровотеча і він помер. Решта військовополонених вшанували його пам'ять, під час цього прозвучало гасло «Герої не вмирають».

За це так званий начальник установи нецензурно висловлювався в бік військовополонених та у присутності інших підпорядкованих йому працівників погрожував застосувати фізичне та психологічне насильство, наголосивши, що тепер «буде їм весело».

З червня по кінець листопада 2022 року невстановлені на даний час підпорядковані підозрюваному співробітники колонії, на виконання його наказу про вчинення жорстокого поводження з військовополоненими, систематично наносили військовополоненим численні удари спеціальними засобами - кийками по різних частинах тіла.

Під час відвідування їдальні примушували військовополонених навприсядки йти один за одним і били їх кийками по спині, шиї та руках.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ та Національної поліції України. ‎

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.