Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Надає рф допомогу у проведенні підривної діяльності проти України – колишньому українському міністру повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру ексміністру внутрішніх справ часів президента-втікача. Йому інкриміновано вчинення державної зради, в тому числі в умовах воєнного стану, а також виправдовування збройної агресії рф проти України та глорифікацію її учасників (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, колишній український міністр, переховуючись на території країни-агресора від кримінальної відповідальності за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів проти учасників акцій протесту, надає рф та її представникам допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.

Використовуючи російські медіа та мережу Інтернет, експосадовець здійснює активну інформаційну діяльність у співпраці з російською федерацією. Він взяв участь у створенні та публікації низки відеозаписів, дайджестів, з метою поширення в українському суспільстві російських наративів щодо необхідності ліквідації української держави та її інституцій, зокрема у спосіб заперечення самого факту існування незалежної України.

У своїх виступах він визнає правомірною збройну агресію російської федерації проти України, розпочату в 2014 році, та виправдовує її, прославляє представників збройних формувань рф. Для штучного обґрунтування підстав російської агресії, підозрюваний вдається до завідомо неправдивих доводів про нібито багаторічну ідеологічну підготовку українського суспільства до війни з росією.

Висловлювання експосадовця мають пропагандистський характер та містять ознаки інформаційного впливу, спрямованого на досягнення військово-політичних цілей керівництвом рф стосовно держави Україна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється ДБР.

Нагадаємо, наразі в суді вже розпочалося підготовче засідання у справі за обвинуваченням ексміністра внутрішніх справ та інших колишніх високопосадовців держави, зокрема Президента та керівництва правоохоронних органів, в організації вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів проти учасників Євромайдану, у тому числі їх умисних вбивств та замахів на вбивства, а також терористичного акту.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.