Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Наказував бомбардувати енергосистему України – повідомлено про підозру командиру авіаполку рф

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора отримано докази причетності та повідомлено про підозру командиру 121-го важкого бомбардувального авіаційного полку дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил зс рф у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, за наказами підозрюваного, який діяв за попередньою змовою з військовим командуванням рф, з жовтня 2022 року по лютий 2023 року підпорядковані йому підрозділи 121-го авіаполку рф систематично здійснювали масштабні ракетні удари по території України. Для цього ворог використовував ракетоносці-бомбардувальники Ту-95, з яких випускали крилаті ракети Х-101.

Основними цілями окупантів були об’єкти цивільної критичної інфраструктури, зокрема енергетична система України, а також населені пункти по всій території України.

Масовані обстріли призвели до загибелі та десятків поранених серед цивільних осіб, а також руйнування об’єктів енергетики України.

Таким чином ворог переслідував мету залякати цивільне населення України, створивши умови для постійної напруги у суспільстві, а також змусити керівництво України піти на вигідні для рф територіальні та політичні поступки.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного слідчого управління СБУ.

Нагадаємо, раніше було повідомлено про підозру безпосередньому командуванню командира 121-го авіаполку – командувачу дальньої авіації, його заступнику та командиру 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії. 5 березня 2024 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт командувача дальньої авіації рф.