Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Намагався завербувати мера Очакова для здачі міста окупантам - у держзраді підозрюється його радник

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури затримано та повідомлено про підозру раднику Очаківського міського голови за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, 55-річний мешканець міста Очакова добровільно погодився надавати представникам держави-агресора допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

Під псевдонімом «Майстер»підозрюваний на постійній основі отримував завдання від представників головного розвідувального управління РФ.

Одним із завдань було звітування про наслідки ракетно-артилерійських обстрілів збройними силами РФ території Очаківської міської територіальної громади, про що він постійно інформував з серпня по грудень 2022 року.

У січні ж 2023 року підозрюваний отримав нове завдання про вербування Очаківського міського голови, забезпечення його лояльного відношення і підтримки дій РФ, аж до «здачі міста».

Першим етапом злочинного плану мала бути вербувальна бесіда за посередництва підозрюваного шляхом телефонного дзвінка. Радник мав підготувати до цього мера міста.

Наприкінці січня підозрюваний, перебуваючи у приміщенні Очаківської міської ради, повідомив міському голові про те, що з ним мають намір поспілкуватись представники РФ. Того ж дня у месенджері «Telegram» він відзвітував своєму куратору про проміжні результати вербування мера.

Мер Очакова, у свою чергу, повідомив СБУ в області про протиправні дії свого помічника. Усі подальші дії відбувалися під контролем правоохоронців з метою викриття дійсних намірів та встановлення причетних до цього представників спецслужб РФ. 

Підозрюваного затримано у порядку ст. 208 КПК України та судом обрано безальтернативний запобіжний захід - тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює СБУ.

Примітка: відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.