Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Напад на прикордонників на Сумщині – засуджено та позбавлено військового звання офіцера СБУ

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону судом визнано винним співробітника Служби безпеки України у викраденні та привласненні вогнепальної зброї і бойових припасів, а також насильстві щодо працівника правоохоронного органу ( ч. 3 ст. 262, ч. 2 ст. 345 КК України).

Прокурори у суді довели, що у липні 2021 року двоє офіцерів Служби безпеки України здійснили напад на прикордонний наряд під час виконання обов’язків зі здійснення охорони державного кордону поблизу одного із сіл у Сумській області. Внаслідок нападу двом прикордонникам заподіяно легкі тілесні ушкодження. Крім того, офіцери заволоділи службовою зброєю прикордонників та боєприпасами до неї. Службову зброю прикордонників вони залишили на місці скоєння злочину, а частину боєприпасів згодом підкинули до місцевого відділу Держприкордонслужби.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими ДБР, розташованого у м. Полтава. Керівництво СБУ сприяло слідству та надавало інформацію, необхідну для об’єктивного та неупередженого розслідування.

Лейтенант СБУ визнав свою вину та розкаявся. У зв’язку з цим прокурором було ініційовано укладення угоди з підозрюваним про визнання винуватості.

Краснопільський районний суд Сумської області підтвердив законність укладеної угоди з обвинуваченим та призначив покарання – 5 років позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки. Також суд застосував додаткове покарання – позбавлення військового звання «лейтенант» та позбавлення права обіймати посади в правоохоронних органах України на 3 роки.

Щодо іншого співробітника СБУ досудове розслідування завершено. На даний час він разом із захисниками знайомиться з матеріалами досудового розслідування.