Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Навіть під час війни необхідно формувати фундамент для розвитку і захисту бізнесу — Офіс Генпрокурора

Створення спеціалізованого підрозділу із захисту інвестицій, затвердження Стандартів діяльності прокурорів у сфері захисту інвестицій під час досудового розслідування, а також діалог з бізнесом дають відчутні результати.

Про це учасникам VII Міжнародного форуму із захисту бізнесу розповів Олександр Максименко, начальник управління захисту інвестицій та запровадження спеціалізації прокурорів Департаменту кримінальної політики та захисту інвестицій Офісу Генпрокурора.

Він зазначив, що створене у 2020 році профільне управління знаходиться у постійному контакті з представниками бізнесу та органами, які забезпечують захист інтересів інвесторів.

«Ми маємо в управлінні два відділи. Один відслідковує протиправні дії правоохоронних органів, другий займається, серед іншого, процесуальним керівництвом у кримінальних провадженнях, де бізнес є потерпілою стороною», – зазначив Максименко.

Управління здійснює спеціалізований міжгалузевий контроль у понад 200 таких кримінальних провадженнях.

У 2022 році Офісом Генпрокурора затверджено Стандарти діяльності у сфері захисту інвестицій під час досудового розслідування з метою мінімізувати потенційні негативні явища для бізнесу.

«Ми мали скарги від представників бізнесу, які вважали, що прокуратура та слідчі неправильно трактують норми Кримінального процесуального кодексу. Тому розробили відповідні стандарти, куди закладені норми кодексу, актуальна судова практика та практика ЄСПЛ. Ми спільно з бізнесом напрацювали механізм того, як має поводитись слідчий або прокурор», – розповів начальник управління.

Максименко зауважив, що навіть під час війни необхідно формувати фундамент для розвитку бізнесу та механізми його захисту.

VII Міжнародний форум із захисту бізнесу організовано виданням «Юридична практика» у партнерстві з провідними юридичними компаніями України. Головна тема Форуму — нові виклики та загрози для бізнесу в умовах повномасштабної війни та випрацювання дієвих механізмів протидії цим викликам.