Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Недоотримання ПАТ «Укрнафта» доходів близько 300 млн грн - арештовано скраплений газ, проданий на біржі без ліцензії

За клопотаннями прокурорів  Офісу Генерального прокурора в рамках кримінального провадження судом  накладено арешт на понад 14 тис тонн скрапленого газу.

Прокурорами здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України). 

Під час досудового розслідування вжито заходів щодо припинення протиправної реалізації скрапленого газу ПАТ «Укрнафта» за участі службових осіб Міністерства енергетики України. 

За даними слідства, відповідно до заявок ПАТ «Укрнафта» на проведення аукціону з продажу скрапленого газу, у квітні 2022 року було заплановано реалізувати газ певним вже визначеним покупцям.

На засіданні аукціонного комітету з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу вирішено провести аукціон з продажу газу на відповідній біржі та визначеною формою проведення.

Однак, ця біржа не мала ліцензії на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках. Під час аукціону нею було застосовано іншу форму проведення аукціону та визначено «своїх» покупців скрапленого газу з пропозицією ціни близько 28 тис грн. Під час аукціону пропозицій від інших учасників не було. Водночас, учасники цього ж аукціону того ж дня брали участь в подібному аукціоні та стали компаніями переможцями купівлі скрапленого газу з пропозиціями цін близько 55 тис грн.

Така реалізація понад 14 тис тонн скрапленого газу за заниженою вартістю призвела до недоотримання доходів ПАТ «Укрнафта» на суму близько 300 млн грн.

Наразі на цей газ накладено арешт.

Досудове розслідування здійснюється слідчими ДБР за оперативного супроводу Головного оперативного управління Державного бюро розслідувань.