Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконна депортація українців з Криму – повідомлено про підозру двом окупаційним суддям

За процесуального керівництва прокуратури автономії двом окупаційним суддям незаконно створеного Євпаторійського міського суду Республіки Крим повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, достовірно знаючи про окупацію українського Криму збройними силами РФ, підозрювані брали участь у реалізації політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення півострова, та фактично забезпечували незаконну депортацію українців.

Підозрювані, керуючись законодавством РФ, ухвалили рішення про видворення українців з території півострова. Своє рішення вони мотивували нібито відсутністю дозвільних документів та порушенням «правил перебування на території РФ».

Однак громадяни України, які на момент початку збройного конфлікту законно перебували в Криму, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права. Тобто окупаційна влада не має жодних законних підстав примусово переміщувати чи депортувати українців з місць свого проживання.

Фактично з початку окупації Криму РФ розпочала зміну демографічного складу населення півострова. Кінцева мета полягає у витісненні з Криму громадян України, незгодних з окупаційним режимом, та заселенні півострова громадянами РФ. Усі ці дії є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема положень Конвенції про захист цивільного населення 1949 року.

Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.