Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконна порубка лісу зі збитками у понад 2 млн грн – на Буковині судитимуть організатора та двох учасників злочинного угруповання

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Чернівецької обласної прокуратури передали до суду обвинувальні акти стосовно організатора та двох учасників злочинної групи за проведення незаконних рубок на ввірених їм територіях лісництва. 

Слідством встановлено, що у квітні 2022 року лісничий ДП «Берегометське ЛМГ», з метою одержання прибутку від незаконного обігу лісодеревини, створив та очолив організовану злочинну групу. До її складу залучив підпорядкованих працівників лісомисливського господарства – 2 майстрів лісу та водія спецтехніки одного з приватних підприємств деревообробної галузі.

Працівники лісоохорони занижували в офіційних документах наявний об’єм деревини на лісосіках та кількість дерев призначених для зрубу. Таким чином дерев рубали більше, а незаконно зрубаний необлікований залишок перевозили у заздалегідь визначені для зберігання та переробки місця.

Цими протиправними діями державі завдано збитків на понад 2 млн грн.

Організатору та двом учасникам інкриміновано перевищення службових повноважень; службове підроблення; незаконну порубку, перевезення зберігання та збут незаконно зрубаних дерев; розтрату ввіреного майна, шляхом зловживання службовим становищем; легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15 ч .5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 172 КК України).

Четвертий учасник ОЗГ перебуває у розшуку, матеріали стосовно нього виділено в окреме кримінальне провадження.  

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі 5 слідчого відділу (з дислокацією в м. Чернівці) територіального управління ДБР, розташованого у місті Хмельницькому.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.