Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконна приватизація землі та службове підроблення - на Дніпропетровщині судитимуть учасників злочинної групи

Дніпропетровською обласною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт відносно колишнього першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації за службову недбалість (ч. 2 ст. 367 КК України) та членів злочинної групи, до складу якої входили керівник Регіонального відділення Фонду держмайна, директор і співробітник держпідприємства і місцевий мешканець, за зловживання службовим становищем й службове підроблення (ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

За даними слідства, співробітник держпідприємства організував схему з незаконного заволодіння майном підприємства, яке підлягало процедурі приватизації, а також земельною ділянкою вартістю понад 5,2 млн грн.

До своєї діяльності чоловік залучив керівника Регіонального відділення Фонду держмайна та директора держпідприємства. Користуючись службовою недбалістю колишнього першого заступника голови Дніпропетровської ОДА, який не проконтролював процес приватизації державного підприємства, на підставі підроблених документів вони оформили право власності на майно підприємства і земельну ділянку площею 131 га за сином організатора.                                                                                                                                                                                     

Діючи згідно заздалегідь розробленого плану, обвинувачені внесли до акту інвентаризації та інших офіційних документів завідомо неправдиві відомості, не включивши до передавального балансу підприємства земельну ділянку. Це створило підґрунтя для продажу держпідприємства без проведення експертної оцінки, що істотним чином вплинуло на визначення стартової ціни аукціону і занизило вартість об’єкта приватизації на розмір балансової вартості її активів.

Також учасники групи виконали всі необхідні дії аби переможцем торгів став їх співучасник, який у подальшому як новий власник єдиного майнового комплексу держпідприємства отримав право безстрокового безоплатного користування земельною ділянкою, яка також належала підприємству. 

Директору державного підприємства інкримінується несанкціонована зміна інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинена особою, яка має право доступу до неї, за попередньою змовою групою осіб, що заподіяло значну шкоду (ч. 3 ст. 362 КК України).

Організатора схеми судитимуть за самовільне зайняття земельної ділянки, привласнення і умисне приховування особливо важливих документів, зловживання службовим становищем та службове підроблення (ч. 2 ст. 197-1, ч. 2 ст. 357, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України). Його сина - за самовільне зайняття земельної ділянки, зловживання службовим становищем і службове підроблення (ч. 2 ст. 197-1, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, оперативний супровід – Управлінням стратегічних розслідувань в області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

За матеріалами Дніпропетровської обласної прокуратури