Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне адмінпереслідування активістів у Криму – до суду скеровано обвинувальні акти щодо двох суддів

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя у порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальні акти стосовно колишніх суддів автономії за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, після окупації півострова у 2014 році обвинувачені зрадили присязі на вірність народу України та перейшли на службу до незаконно створених «Бахчисарайського районного суду Республіки Крим» і «Білогірського районного суду Республіки Крим». Вони незаконно винесли постанови про визнання чотирьох активістів кримськотатарського національного руху винними у нібито організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ). Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли кримські татари перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та інших, виступаючи проти окупації півострова та у зв’язку із забороною в’їзду до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Також обвинувачені приймали незаконні рішення ще у низці судових справ, тим самим надаючи допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України, яка діяла на території півострова, на відправлення правосуддя за російським законодавством. Своїми діями вони сприяли становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади РФ, а також надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося територіальним управлінням ДБР, розташованим у м. Мелітополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя