Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне ув’язнення та катування цивільних під час окупації Київщини – судитимуть трьох військових рф

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно трьох військових рф за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачені обіймали посади командира, заступника командира та військового спецзагону Федеральної служби військ нацгвардії рф по Красноярському краю.

У лютому-березні 2022 року під час окупації с. Здвижівка Бучанського району Київщини вони та інші російські військовослужбовці позбавляли волі та катували цивільне населення.

19 березня 2022 року біля приватного будинку у с. Здвижівка бійці під керівництвом командира загону затримали 4 цивільних осіб, заборонивши їм рухатись та змусивши лягти на землю. З метою залякування та придушення опору, демонструючи наміри відкрити вогонь на ураження, вони розстріляли собаку одного із них.

Після цього окупанти вивезли потерпілих на околицю села, зв’язали їм руки, закрили очі й обмотали голови клейкою стрічкою та утримували в нелюдських умовах. 

Надалі один із обвинувачених разом з іншими військовими рф відвіз одного із затриманих до лісу, де катував, змушуючи зізнатись у співпраці з ЗСУ. Він погрожував вбивством, імітуючи утоплення в колодязі, розстріл, спалення, здійснивши кілька пострілів з автоматичної зброї та обливши легкозаймистою рідиною. Також потерпілому було завдано численних ударів ногами та іншими предметами по різних частинах тіла. 

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ НП в АР Крим та місті Севастополі.