Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне видобування піску на Харківщині зі збитками майже 1 млрд грн – повідомлено про підозру трьом підприємцям

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури трьом директорам підприємств повідомлено про підозру у порушенні встановлених правил охорони та використання надр, що створили небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля, вчиненому організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 240 КК України).

За даними слідства, директор товариства з обмеженою відповідальністю, що спеціалізується на видобуванні корисних копалин, залучив двох підприємців до незаконного видобутку піску. Члени організованої групи отримали в оренду земельну ділянку площею близько 2,5 га та дозвіл на видобуток корисних копалин. Протягом декількох років поспіль під виглядом законної діяльності підозрювані видобували пісок на іншій земельній ділянці площею понад 18 га.

Незаконні дії відбувалися на території Роганської об’єднаної територіальної громади – на землях Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва та частково на землях запасу сільськогосподарського призначення. Внаслідок цього особливо цінні землі навчального закладу, які пристосовані для наукових цілей, фактично знищені.

Незаконним видобуванням піску державі заподіяно збитки на суму майже 1 млрд грн.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу. Також буде надано правову оцінку діям службових осіб місцевого самоврядування та керівництва університету, які не реагували на протиправну діяльність.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в Харківській області за оперативного супроводу Управління СБУ в Харківській області та Управління стратегічних розслідувань в Харківській області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.