Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне вивезення радіоактивних матеріалів з території ЧАЕС та їх передача третім особам – викрито службовців підприємства

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито протиправну схему вивезення з території Зони відчуження Чорнобильської АЕС радіоактивних матеріалів, а також заволодіння коштами державного підприємства з використанням підроблених документів.

За даними слідства, керівники приватного підприємства у 2015-2016 роках уклали договір з Державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС», відповідно до умов якого підприємець мав надати послуги з демонтажу, переробки і звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій машинної зали 1-го блоку Чорнобильської АЕС, що є останнім етапом процесу поводження з радіоактивними матеріалами.

Після демонтажу радіоактивних труб машинної зали 1-го блоку Чорнобильської АЕС загальною масою 391,5 тон підприємець фактично не провів роботи з деактивації труб. А службові особи підприємства підробили документи щодо їх звільнення від регулюючого контролю, заволодівши державними коштами на загальну суму понад 3 млн грн.

Після цього заражені іонізуючим випромінюванням матеріали були вивезені з території Зони відчуження Чорнобильської АЕС і в подальшому передані третім особам.

Наразі одному з керівників приватного підприємства повідомлено про підозру у привласненні майна шляхом зловживання службовою особою службовим становищем в особливо великих розмірах, передачі радіоактивних матеріалів без передбаченого законом дозволу, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, а також у складанні службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 265, ч. 2 ст. 366 КК України).

На даний час вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Заходи з викриття здійснювалися Головним слідчим управлінням Національної поліції за оперативного супроводу Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.