Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконне засудження українського журналіста з Криму - розпочато кримінальне провадження

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного засудження громадянина України, дії окупаційних силовиків та суддів кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, Південний окружний воєнний суд Ростова-на-Дону виніс черговий незаконний вирок, засудивши українського журналіста до 19 років і 6 місяців позбавлення волі за незаконним звинуваченням у державній зраді РФ. При цьому його позбавили права на справедливий судовий процес, що є порушенням IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Громадянина України затримали в окупованому м. Севастополь в листопаді 2016 року за участь у нібито диверсійно-терористичній групі Головного управління розвідки Міністерства оборони України. У 2017 році «Севастопольський міський суд» незаконно засудив його до 5 років колонії суворого режиму. Термін покарання українця минув 8 листопада 2021 року, однак на волю його не відпустили, натомість з’явилася нова справа про державну зраду.