Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Обійняли псевдопосади на окупованих територіях Донеччини – двом особам повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури двом чоловікам заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, після вторгнення військових РФ на територію України двоє жителів Маріуполя та Шахтарська почали співпрацювати з представниками держави-агресора. У травні 2022 року чоловіки погодилися на пропозиції окупантів та добровільно обійняли псевдопосади «голови адміністрації Жовтневого району м. Маріуполя» та тимчасово виконуючого обов’язки «голови адміністрації Волноваського району ДНР». У червні 2022 року останній став так званим «головою адміністрації Волноваського району ДНР».

До обов’язків псевдопосадовців входять залучення місцевих мешканців до співпраці з окупаційною владою, підготовка інформаційно-підривних акцій проти України, створення та реєстрація у так званих податкових органах «ДНР» підконтрольних «установ» та інші протиправні заходи, що шкодять державним інтересам та суверенітетові України.

Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.