Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
​Обстріли м. Сєвєродонецьк на Луганщині – розпочато кримінальні провадження

За процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури зареєстровано кримінальне провадження щодо обстрілів збройними силами Російської Федерації одного з міст Луганської області за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Встановлено, що з 9 по 10 березня 2022 року військовослужбовці збройних сил Російської Федерації та учасники контрольованих РФ НЗФ обстріляли цивільні об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури м. Сєвєродонецьк. В результаті обстрілу загинули три цивільні особи, шість осіб поранені. За попередньою інформацією, на місці обстрілів зруйнована та пошкоджена інфраструктура і будівлі. 11 березня 2022 року внаслідок обстрілу пошкоджено будівлі, транспортний засіб. За попередньою інформацією, дві цивільні особи отримали поранення. Будь-які військові об’єкти на цій території відсутні.

Ці дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Прокурори Луганської обласної прокуратури вживають всі можливі заходи для документування воєнних злочинів збройних сил Російської Федерації.

Якщо ви стали свідком воєнного злочину РФ, фіксуйте та надсилайте докази: https://warcrimes.gov.ua