Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Обстріли міст Луганської області – розпочато розслідування

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури зареєстровано чотирнадцять кримінальних проваджень за порушення законів та звичаїв війни (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у травні 2022 року військовослужбовці РФ та учасники контрольованих нею незаконних збройних формувань здійснили обстріли міст Сєвєродонецьк, Кремінна, Рубіжне, Попасна та сіл Троїцьке, Золоте-3, Золоте-4, Воєводівка. Внаслідок ворожих обстрілів загинуло троє людей, серед них 11 та 14-річна дитина. Три особи отримали поранення, серед них діти 12 та 8 років. Пошкоджено домоволодіння, житлові будинки, а також багатоповерхівки.

Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях доручено слідчим відділів Сєвєродонецького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області.