Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора консультується з МКС щодо захисту постраждалих від сексуального насильства на війні

Розслідування і доведення в суді злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), вимагає створення спеціальних умов для потерпілих і свідків. Вивчення досвіду Міжнародного кримінального суду допомагає Офісу Генпрокурора вдосконалити процедури.

Про це заявила керівниця Управління щодо злочинів СНПК Офісу Генпрокурора Ірина Діденко після зустрічі з представниками Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

«Поспілкувалась з директором Відділу зовнішніх операцій Крістіаном Маром та одним зі старших менеджерів Відділу потерпілих і свідків. Усвідомлюючи, що злочини СНПК є одними з найбільш чутливих, в МКС створили інтегровану модель для забезпечення захисту та підтримки свідків і постраждалих, яка також забезпечує психологічний захист у суді. Наприклад, суддів попереджають про «больові точки» потерпілих, аби їх не використала в процесі сторона обвинувачених», - пояснює Ірина Діденко.

Програма захисту потерпілих і свідків Міжнародного кримінального суду, розроблена для тих, хто перебуває в групі ризику, також включає такі сервіси як пожиттєвий захист та психологічна підтримка.

За словами Ірини Діденко, практика такого захисту може бути запроваджена і в Україні, посилюючи нові підходи Офісу Генпрокурора в роботі зі злочинами сексуального насильства.

На зустрічі з головою Відділу психологічної підтримки, керівником Ситуаційної групи щодо України, юристом і офіцером з навчання обговорили особливості роботи прокурорів з урахуванням психологічних потреб постраждалих і свідків.

Також Ірина Діденко провела зустріч з головною юристкою у судовому процесі – головою Об’єднаної команди в Україні Брендою Холліс та керівницею Відділу у справах дітей і гендера Дайан Лупінг. Обговорили участь Офісу прокурора МКС в різних проєктах, спрямованих на допомогу Україні в документуванні та переслідуванні міжнародних злочинів відповідно до світових стандартів.

В свою чергу, Ірина Діденко запевнила, що Офіс Генпрокурора продовжить імплементацію найкращих міжнародних практик для допомоги постраждалим і притягнення до відповідальності причетних до воєнних злочинів.