Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора посилює співпрацю з громадянським суспільством задля захисту обʼєктів культурної спадщини

В Офісі Генерального прокурора відбулася перша зустріч членів Міжнародної ради експертів за напрямом протидії злочинам щодо об’єктів культурної спадщини.

Зважаючи на масштаби розграбування та пошкодження об’єктів, які мають значну символічну цінність для України, у лютому 2024 року проведено конференцію високого рівня «United for Justice. United for Heritage».

Задля реагування на широкомасштабний та систематичний характер дій росії проти культурної спадщини нашої держави в квітні 2024 року у складі Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, створено спеціалізований відділ.

Продовжуючи послідовну політику, спрямовану на захист охоронюваних об’єктів, під час зустрічі з представниками громадськості прокурори представили пріоритети діяльності спецпідрозділу та запропонували дорожню карту для подальшої взаємодії.

Заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Тарас Семків зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення пошкоджено понад 1062 пам’яток культурної спадщини місцевого та національного значення. Багато об'єктів повністю знищені, пошкоджені або потрапили під загрозу, також розграбовано музеї.

«Вище політичне та військове керівництво рф тримає курс на викривлення історії, заперечення існування та знищення нашої нації, держави, мови та культури. Нам потрібно ефективно протидіяти цим загрозам, практика створення яких з боку рф склалась історично», – підкреслив Тарас Семків.

Громадські організації вже мають чималий досвід співпраці з органами прокуратури з питань виявлення пошкоджених об’єктів, встановлення ієрархії винних у скоєнні злочину та пошуку релевантних доказів. Також громадськість часто володіє необхідною експертизою для надання вузькоспеціалізованої допомоги правоохоронцям. Така консолідована взаємодія сприятиме проведенню екстериторіальних розслідувань та концентруватиме зусилля навколо складних, багатоепізодних та ресурсозатратних воєнних злочинів.

Спільно з представниками громадських організацій на зустрічі визначено головні завдання, серед яких: відшукання та повернення викрадених об’єктів культурної спадщини, встановлення осіб, причетних до вчинення таких злочинів, і притягнення їх до відповідальності, попередження вчинення нових злочинів, у тому числі незаконного обігу об’єктів культурної спадщини.

Також учасники обговорили механізми подальшої взаємодії, алгоритми дій та ряд нагальних завдань для ще більш ефективного розслідування злочинів у цій сфері.

За підсумками заходу вчергове наголошено, що збереження об'єктів культурної спадщини є важливим завданням, яке потребує спільних зусиль суспільства, уряду та міжнародної спільноти. Жоден злочин не повинен залишитись поза увагою правоохоронців.