Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора працює над системними рішеннями для поліпшення інвестклімату на довгострокову перспективу

Департамент кримінальної політики та захисту інвестицій Офісу Генпрокурора на постійній основі взаємодіє з найбільшими бізнес-асоціаціями і профільними структурами та детально вивчає кожен кейс, з яким звертаються представники бізнесу.

Про це на Українській зерновій конференції заявив заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький.

"Робота вибудована на принципах прозорості та взаємного зворотного зв’язку, швидкої комунікації для реакції на порушення прав конкретного інвестора. За наявності підстав змінюємо слідчого або прокурора у кримінальному провадженні, або ж взагалі самостійно забезпечуємо процесуальне керівництво, якщо воно є неефективним", - наголосив Дмитро Вербицький, закликавши адвокатів надавати аргументовану правову позицію.

Статистично кримінальні провадження, які можуть стосуватися сфери господарських відносин, складають лише 0,5% від загальної кількості зареєстрованих проваджень. Незначною є і кількість обшуків у цій категорії – 5% від загальної кількості. 

Для більшої прозорості Офіс Генпрокурора разом з партнерами розробив дашборд, що дозволяє в режимі реального часу відстежувати ключові показники діяльності органів правопорядку, які викликають інтерес у бізнес-спільнот.

“Ми також працюємо над системними рішеннями, які покликані сприяти поліпшенню інвестиційного клімату на довгострокову перспективу. Із залученням експертів від бізнес-асоціацій розробили Стандарти діяльності прокурорів у сфері захисту інвестицій під час досудового розслідування – звід критеріїв для оцінювання діяльності прокурорів у цій сфері”, - повідомив заступник Генерального прокурора. 

Дмитро Вербицький розповів про перебіг розслідування злочинів рф проти українських аграріїв. За час повномасштабного вторгнення росія вкрала і знищила українського зерна та іншої агропродукції на мільярди доларів.

“Наразі росія викрала з окупованих територій України понад 1 700 тонн української агропродукції та продовжує знищувати сільськогосподарську інфраструктуру. Щоб відстежити викрадену агропродукцію та притягнути причетних до кримінальної відповідальності, українські прокурори отримали накази на арешт понад 20 суден, направили запити на взаємну правову допомогу та скерували до суду 20 обвинувальних актів”, - розповів Дмитро Вербицький.

Однак розслідування суттєво ускладнюється тим, що росія приховує українське походження агропродукції, а необхідні документи та свідки перебувають на окупованих територіях або у самій росії. Тому Офіс Генерального прокурора закликає міжнародних партнерів, агротрейдерів та громадські організації допомагати відстежувати міжнародний потік вкраденої української агропродукції і фінансування цих незаконних продажів.