Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора розробляє Стратегію протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова відкрила стратегічну сесію, метою якої є напрацювання Стратегії протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту в Україні. Робота над документом відбувається в Тренінговому центрі прокурорів України. У обговоренні його положень беруть участь прокурори Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, представники прокуратури АР Крим та м. Севастополя, Донецької та Луганської обласних прокуратур. 

«Сьогодні ми системно пропрацюємо проблемні питання, що виникають під час досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Ця робота є ще й міжнародно-правовим зобов’язанням України, тому на нас велика відповідальність. У 2014 році правоохоронна система не була готова до швидкої зміни умов роботи та нових викликів. За 8 років багато всього змінилося. Ми маємо зараз зайняти лідерську позицію, з’ясувати всі аспекти та розробити чітку дорожню карту забезпечення притягнення до відповідальності за такі злочини», - зазначила Ірина Венедіктова.

Під час стратсесії учасники визначать ключові бар’єри та перепони, які виникають під час досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту в Україні, узгодити перелік злочинів, що потенційно можна віднести до цієї категорії, напрацювати стратегічні та операційні кроки, що можуть якісно змінити ситуацію.

«Складні проблеми не мають простих рішень, але це не означає, що ми не маємо їх вирішувати. Стратегічна сесія лише перший крок до їхнього вирішення, важливо, що ми до цього прийшли і я переконана, що нам вдасться розробити якісний стратегічний документ», - констатувала Генпрокурор. 

При Офісі Генпрокурора також працює міжнародна рада експертів щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, фахівці якої надають практичні консультації в сфері міжнародного гуманітарного і міжнародного кримінального права.