Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора вимагає скасувати спецдозвіл на користування газовим родовищем на Запоріжжі, проданий вдесятеро дешевше

За позовом заступника Генерального прокурора в інтересах держави суд відкрив провадження у справі про визнання недійсними результатів електронного аукціону, договору купівлі-продажу та спецдозволу на користування надрами газового родовища в Запорізькій області. 

Родовище відкрито близько 100 років тому. Його загальна площа складає майже 35 тис га. Наразі там пробурено більше 110 свердловин газу.

Запаси корисних копалин оцінюються в 7,8 млрд грн.

Прокурори встановили, що електронні торги з продажу спеціального дозволу на користування надрами відбулися у формі голландського аукціону, тобто на пониження ставок.

У порушення вимог законодавства у конкурсі взяв участь лише один учасник. За відсутності конкуренції з боку інших можливих претендентів він придбав спецдозвіл вдесятеро дешевше від стартової ціни – 630 тис гривень.

Передача газового родовища у позаконкурентний спосіб призвела до недоотримання очікуваної суми коштів за право користування надрами, єдиним власником яких є народ України. Для захисту інтересів держави прокуратура звернулася до суду.

Справа розглядається Господарським судом м. Києва за участі прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора.