Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора взяв участь у першому засіданні робочої групи з питань захисту прав і свобод цивільних осіб

За участі Офісу Генерального прокурора в Офісі Омбудсмана України відбулося перше установче засідання робочої групи з питань захисту прав і свобод цивільних осіб, створеної за ініціативи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

На засіданні презентовано проєкт Стратегічного плану Офісу Генпрокурора щодо протидії порушенням міжнародного гуманітарного права, пов’язаним з незаконним позбавленням волі цивільних осіб.

Цей проєкт розробив Офіс Генпрокурора разом із міжнародними партнерами, національними та міжнародними експертами. Наразі текст узгоджується з представниками державних та правоохоронних органів, громадських організацій та іншими стейкхолдерами.

Документ визначає стратегічні пріоритети, спрямовані на забезпечення невідворотності відповідальності за незаконне позбавленні волі цивільних осіб.

Стратегічний план передбачає заходи підтримки для всіх, хто опікується питаннями повернення, встановлення долі чи місцезнаходження потерпілих, які незаконно утримуються або можуть бути незаконно ув’язнені рф або пов'язаними з нею особами, на території держави-агресора чи за її межами.

Особлива увага приділяється забезпеченню потреб і прав потерпілих та свідків незаконного позбавлення волі. Насамперед шляхом інформування про їх права відповідно до національного законодавства, міжнародних зобов'язань України та міжнародних стандартів.

У засіданні робочої групи взяли участь представники СБУ, МВС України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної міграційної та Державної прикордонної служб України, Національної поліції України, МЗС України, інших центральних органів державної влади, а також представники громадських організацій, зокрема Проєкт Катерини Осадчої з пошуку зниклих «Знайти своїх», «Цивільні в полоні», Правозахисна Група «СІЧ», Центр прав людини ZMINA, Центр громадянських свобод та інші.