Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Представник Офісу Генпрокурора взяв участь у Третій міжнародній конференції з розбудови екологічного миру

Радник Генерального прокурора Максим Попов взяв участь у Третій міжнародній конференції з розбудови екологічного миру (Environmental Peacebuilding), яка пройшла у Гаазі, Нідерланди.

Протягом трьох днів понад 400 експертів, науковців, практиків, активістів та студентів з більш ніж 90 країн світу під час пленарних сесій, круглих столів, семінарів обговорювали ініціативи, спрямовані на покращення розуміння та практики розбудови екологічного миру. Конференція об'єднала широке коло питань на перетині довкілля, конфлікту та миру.

Максим Попов виступив на пленарній сесії «Відповідальність, мир та справедливість», під час якої розповів учасникам конференції про наслідки збройної агресії російської федерації проти України для довкілля, а також про найбільш резонансні кримінальні провадження. Центральною темою його доповіді стала робота Офісу Генерального прокурора та органів правопорядку України щодо забезпечення відповідальності і кримінального переслідування представників країни-агресора за воєнні злочини проти довкілля та екоцид.

«Жодна країна до цього часу не здійснювала кримінальне переслідування за шкоду довкіллю внаслідок збройного конфлікту. Наразі нам вдалось визначити усі наявні юридичні механізми притягнення до кримінальної відповідальності за шкоду довкіллю, завдану внаслідок війни, виявити існуючі прогалини у національному та міжнародному праві, а також здобути перші результати у ряді конкретних кримінальних проваджень», – розповів Максим Попов.

Підсумовуючи, радник Генерального прокурора зазначив: «Завдяки нашій роботі довкілля більше не є мовчазною жертвою війни. Наші зусилля мають глобальний вплив. Так, в нещодавно оприлюдненому звіті Генерального Секретаря ООН щодо захисту цивільних осіб під час збройного конфлікту було відзначено розслідування, розпочаті в Україні, щодо руйнування Каховської греблі та іншої шкоди навколишньому середовищу в результаті конфлікту, як можливого екоциду, а також підкреслено необхідність визначити «екоцид» як злочин на міжнародному рівні».

Конференція була організована Асоціацією розбудови екологічного миру спільно з Центром міжнародних правових досліджень ім. Гуго Гроція при Лейденському університеті в Гаазі. 

Також Офіс Генерального прокурора спільно з Асоціацією розбудови екологічного миру в Гаазі одразу після конференції провели закриті Консультації щодо відповідальності за шкоду, завдану довкіллю під час війни. В консультаціях взяли участь понад 25 міжнародних експертів у сфері міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, а також у сфері документування шкоди та збитків довкіллю внаслідок збройного конфлікту.