Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора здійснює методичне забезпечення роботи щодо розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту

З початку збройного конфлікту правоохоронними органами зафіксовано тисячі порушень міжнародного права, вчинених на тимчасово окупованій території Кримського півострову, Донецької та Луганської областей. Офіс Генерального прокурора вживає необхідні заходи для забезпечення ефективної роботи правоохоронців та застосування ними передової практики під час здійснення процесуального керівництва та досудового розслідування у кримінальних провадженнях даної категорії.

З метою підвищення інституційної спроможності органів прокуратури щодо протидії воєнним злочинам Офісом Генерального прокурора розроблено документи методичного спрямування, які відображають стандарти міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права, а також регламентують порядок їх застосування на практиці.

До прикладу, рекомендації «Застосування міжнародного гуманітарного права у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту» містять положення міжнародного гуманітарного права, які прокурори і слідчі повинні враховувати для належної правової кваліфікації порушень законів та звичаїв війни.

Крім того, враховуючи масштабність злочинів, вчинених проти українських військовополонених та цивільних заручників, з метою підвищення ефективності їх розслідування розроблено пам’ятку щодо порядку проведення допиту осіб, які незаконно утримувалися в умовах збройного конфлікту. 

Генеральним прокурором ці методичні документи скеровано до обласних прокуратур для використання у роботі та впровадження у практичну діяльність.