Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Спецпредставниці ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту надасть Офісу Генерального прокурора експертну підтримку

Офіс Спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту (СНПК) Праміли Паттен планує надати Офісу Генерального прокурора експертну підтримку щодо розслідування та судового переслідування злочинів сексуального насильства, вчинених в умовах збройної агресії Росії. Про це керівниця Управління щодо злочинів СНПК Офісу Генпрокурора Ірина Діденко говорила під час зустрічі з представницею Офісу пані Паттен Анною Гай, а також керівницями організації Partners in Justice International – директоркою Максін Маркус та директоркою-співзасновницею Кетлін Робертс.

Підтримка з боку міжнародних партнерів включатиме організацію тренінгів з міжнародного гуманітарного права для прокурорів, експертний супровід та консультації в сфері міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, міжнародні експерти допоможуть у реформуванні українського законодавства щодо злочинів СНПК згідно з міжнародними стандартами. Обговорили також питання забезпечення роботи мобільних груп слідчих та прокурорів на деокупованих територіях, які часто працюють в умовах підвищеної мінної небезпеки та під ворожими обстрілами.

«Щиро вдячна нашим партнерам: пані Прамілі Паттен, її команді, Partners in Justice International за всебічну підтримку України у боротьбі за справедливість, права та безпеку постраждалих від злочинів сексуального насильства, вчинених військовими РФ. Вірю, що завдяки спільним зусиллям ми можемо змінити на краще життя тих, хто пережив ці страшні злодіяння, та притягнути злочинців до відповідальності», – зазначила Ірина Діденко.

Офіс Спецпредставниці ООН з питань СНПК послідовно підтримує прокурорів у роботі з потерпілими та свідками сексуального насильства. За сприяння Спецпредставниці Паттен було розроблено Стратегію забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків, для ведення справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Для запровадження цих нових підходів у щоденній роботі прокурорів Генеральний прокурор Андрій Костін вніс зміни до Стратегії розвитку прокуратури на 2021–2023 роки, якими закріпив принципи Кодексу Мурад: зобов’язання не завдавати шкоди постраждалій особі, повагу до автономій особи, принцип інформованої згоди та принцип конфіденційності.

Зустріч відбулася в Лондоні в рамках участі представників Офісу Генпрокурора у заходах конференції із протидії сексуальному насильству в умовах конфліктів. Від України у конференції взяли участь Перша леді Олена Зеленська та Генеральний прокурор Андрій Костін. Основними темами конференції були: посилення глобального реагування, профілактика, справедливість та відповідальність, підтримка врятованих і дітей, народжених унаслідок сексуального насильства, пов'язаного із конфліктом.

Довідково:

Максін Маркус — міжнародний прокурор у кримінальних справах та слідчий з 23-річним досвідом роботи в польових умовах та в судових інстанціях у галузі міжнародного кримінального права. Її польові роботи включають Чад, Сьєрра-Леоне, Боснію та Герцеговину, Угорщину, Косово, Інгушетію/Чечню, Кот-д'Івуар, Ефіопію, Гвінею, Кенію, Філіппіни та Гватемалу. Протягом дев'яти років працювала прокурором у Міжнародному трибуналі щодо колишньої Югославії.

Кетлін Робертс майже два десятиліття представляє в суді інтереси постраждалих від порушень прав людини та міжнародних злочинів проти людяності, очолювала та здійснювала нагляд за розслідуваннями справ про тяжкі злочини у дванадцяти країнах на п'яти континентах.