Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Окупація населених пунктів та переслідування цивільних на Херсонщині - ідентифіковано та повідомлено про підозру генерал-полковнику росгвардії

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури ідентифіковано та заочно повідомлено про підозру командувачу угруповання військ «Південь» росгвардії генерал-полковнику за фактом ведення агресивних воєнних дій (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України).

За даними слідства, підозрюваний на початку повномасштабного вторгнення рф безпосередньо брав участь у захопленні території Херсонщини.

З лютого по липень 2022 року військовослужбовці росгвардії під його командуванням спільно з іншими військовими зс рф забезпечували окупаційний режим населених пунктів Херсонщини. Внаслідок їх злочинних дій загинули та були поранені понад дві тисячі людей, серед них діти. 

Під керівництвом підозрюваного військовослужбовці росгвардії брали участь у силових розгонах мирних акцій протесту на території Херсонської області. До неозброєних протестувальників ставились із особливою жорстокістю, позбавляли волі. А також забезпечували та продовжують забезпечувати режим нелегального ув’язнення цивільних осіб в місцях несвободи, що супроводжується катуваннями та вбивствами.

Також російський воєначальник узгоджував встановлення блокпостів і організовував фільтраційні заходи. Під час них здійснювався огляд, вилучення транспортних засобів, особистий обшук, нелегальне ув’язнення громадян. 

Досудове розслідування здійснюється Управлінням СБУ в Херсонській області, оперативний супровід – ГВКР УСБУ в Херсонській області та ГОРВ 79 прикордонного загону ДПС України.