Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Олексій Хоменко: Підтримка прокуратури проєктом ЄС «Право-Justice» є вагомою і потужною, у першу чергу – у документуванні воєнних злочинів агресора

Перший заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко взяв участь у засіданні керівного комітету проєкту Європейського Союзу «Право-Justice II». На ньому підсумували роботу другої фази Проєкту ЄС, яка включала, зокрема, забезпечення безперервності реформ органів прокуратури, посилення її інституційної спроможності й відновлення справедливості.

На заході презентовано ключові результати за основними напрямами діяльності: політика у секторі юстиції та розслідування воєнних злочинів, судова реформа, захист прав власності та виконання судових рішень, електронне правосуддя.

Олексій Хоменко подякував за тривалу підтримку на шляху інтеграції України в Євросоюз. Завдяки цьому прокуратура продовжує розвиватися і перетворюється в інституцію європейського зразка.

Він розповів про спільні зусилля та вдало реалізовані ініціативи.

За його словами, серед важливих досягнень – посилення ефективності розслідування завдяки діяльності Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів (Atrocity Crimes Advisory Group – АСА) та Міжвідомчої робочої групи військових експертів.

«Офіс Генпрокурора ефективно співпрацює з проєктом на двосторонньому рівні – як стратегічному, так і оперативному. Ми отримали експертні консультації й методичні рекомендації щодо розслідування та процесуального керівництва в одній із найчутливіших категорій злочинів – сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом, геноциду, а також інших воєнних злочинів тощо. Варто зазначити і про суттєву технічну підтримку прокурорів для забезпечення безперебійності роботи як в офісі, так і на місцях, організовані тренінги, навчальні візити в країни ЄС для обміну досвідом», – підкреслив перший заступник Генпрокурора.

Олексій Хоменко акцентував увагу на подальшій співпраці в межах двох ключових аспектів – притягнення до відповідальності за воєнні злочини та продовження реформи.

«Маємо пліч-о-пліч з найкращими міжнародними експертами змінювати та оновлювати методи роботи відповідно до європейських стандартів, навчатися й постійно обмінюватися досвідом», – додав він.