Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Олексій Хоменко зустрівся з делегацією американської компанії-виробника дронів, що дозволяють прокурорам якісно та детально фіксувати воєнні злочини

Перший заступник Генерального прокурора провів зустріч із представниками компанії Skydio, яка є провідним виробником дронів у США.

Передусім Олексій Хоменко висловив щиру вдячність компанії за передачу українським прокурорам високоякісних квадрокоптерів з сучасним програмним забезпеченням. Вже більше пів року вони використовуються для документування воєнних злочинів на деокупованих та прифронтових територіях.

«Прокурори та слідчі працюють в складних умовах. Дрони допомагають їм дистанційно проводити огляд місця обстрілів та ракетних атак. Дуже часто це дозволяє зберегти життя людей, які безпосередньо документують обставини вчинення воєнних злочинів», – підкреслив перший заступник Генпрокурора.

Представники Департаменту із протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора поінформували американську делегацію про практичні аспекти використання автономних дронів, наголосивши, що з отриманням сучасної техніки спроможності прокурорів значно зросли. 

Вони проводять як фото-, так і відеозйомку, створюють 3D-моделі об’єктів чи цілих територій. Підвищилася оперативність фіксації наслідків та обставин злочину.

На цей час дрони були задіяні у розслідуванні понад 60 кримінальних проваджень. Мова йде про цілеспрямовані удари російського агресора по громадським, навчальним і науковим закладам, обстріли українських міст і сіл, що спричинили масові людські жертви та масштабні руйнування.

На зустрічі зазначено, що з використанням дрона, зокрема, було задокументовано наслідки ракетного удару збройними силами рф по кафе у селі Гроза на Харківщині.

Також зафіксовано обставини знищення та пошкодження більш ніж 100 об’єктів цивільної інфраструктури.

У цьому контексті сторони предметно обговорили ключові напрями подальшої співпраці, у тому числі надання компанією експертної та технічної допомоги.