Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура Литви просить суд дозволити заочне переслідування трьох військових рф за воєнні злочини в окупованому Мелітополі

Про це повідомив Генеральний прокурор Андрій Костін на полях міжнародної конференції United for Justice. Accountability for the Attacks against Civilian Objects.

Мова йде про незаконне утримання та катування громадянина Литви. Злочин було вчинено в місті Мелітополі у квітні 2022 року. 

Андрій Костін наголосив, що це нові результати від колег з JIT – спільної слідчої групи щодо міжнародних злочинів росії. Він висловив сподівання, що військові країни-агресора отримають підозри від правоохоронної системи та системи правосуддя Литви.

«Це буде вже друге провадження, коли литовські колеги повідомляють про підозру у вчиненні воєнних злочинів представникам російських збройних сил. І це дуже важливе надбання наших спільних зусиль в рамках JIT», – підкреслив Андрій Костін.

Також Генпрокурор додав, що учасники спільної слідчої групи, яка об'єднує сім країн, підписали зміни до Угоди про JIT щодо додаткового напряму діяльності. Вони розширюють можливості членів Групи щодо розслідування злочинів катувань та жорстокого поводження з цивільними і військовими.

«Глобальна коаліція справедливості, яку сформувала Україна, щодня стає ще сильнішою та міцнішою», – наголосив Андрій Костін.

Нагадаємо, наприкінці лютого Генеральна прокурорка Литви Ніда Грунскене повідомила, що Литва оголосила про перші підозри за воєнні злочини, які розслідуються в межах JIT. Троє російських військовослужбовців підозрюються у вбивстві відомого литовського режисера Мантаса Кведаравічюса у Маріуполі.

Діалог з представниками медіа на полях конференції відбувся за участі Прокурора МКС Каріма Хана, Голови Євроюсту Ладіслава Хамрана, Генерального прокурора Великої Британії Річарда Хермера та колишньої Президентки Хорватії Колінди Грабар-Китарович.